Göran Lindsjö är en av Sveriges absolut främsta AI-experter. Med säte på USA:s östkust och samarbeten med flera av de allra mest prestigefyllda universiteten brinner han för AI och automatiseringens utveckling inom offentlig sektor i Sverige. Ett ämne han gärna kommer in på är AI och beslutsfattande och ledarskap. Eller som han brukar säga själv:

“I Europa är det IT-chefen som pratar AI, i USA är det VD/GD”

 

governo

Hej Göran!

Du brukar ju ofta säga saker i stil med ”AI är inte science fiction, AI är någonting du kan och bör arbeta med nu, idag.”. Har du något bra exempel, gärna från USA, på hur en organisation inom offentlig sektor effektiviserat sin verksamhet genom AI-lösningar?
Ja precis, AI används för att effektivisera, men till skillnad från digitalisering är det inte det enda syftet. Kanske ännu oftare används AI för att förstärka människor, skapa bättre arbetsmiljöer, ge bättre service och få insikter som leder till bättre beslut. Inom offentlig sektor i USA använder man idag AI i olika organisationer för alla dessa syften. Du kan hitta olika typer av AI-lösningar i de stora federala myndigheterna, på delstatsnivå och även i städer och counties.

Och inom den privata sektorn?
Ett exempel på en bransch som kommit långt med AI-användande i USA är bank och försäkring. Idag får till exempel finansiella rådgivare stöd från AI. Men man gör det också enklare för kunder som kan använda chatbots som bygger på AI. En annan bransch är detaljhandeln som redan förändrats i grunden av företag som Amazon som är stora AI-användare. Jag kan nog inte nämna någon bransch i USA som inte redan påverkats kraftfullt av AI eller som åtminstone påbörjat en förändring.

”I USA pratar man om AI i presens. I Europa pratar man om AI i futurum.”

Möjligtvis en ganska knepig fråga att svara på – men finns det någon specifik chef/ledare/person som du tycker utmärker sig och har ett bra förhållningssätt till AI och automatiseringslösningar?
Ja. Risto Siilasmaa som bland annat är styrelseordförande i Nokia bestämde sig tidigt för att lära sig grunderna inom AI, det underlättar betydligt när han leder ett så pass stort företag genom en omställning. I Sverige har vi bland annat Marcus Wallenberg som också tidigt insåg de stora konsekvenser AI får för företag och anställda.

Vad skulle du säga är det absolut viktigaste att tänka på för en organisation som vill implementera en AI-lösning? Dels generellt, och dels från ett ledarskapsperspektiv.
Jag tror att man ska fokusera sina knäckfrågor, utmaningar, möjligheter och surdegar snarare än att tänka ”här har vi en ny fantastisk verktygslåda, vad kan vi göra med den?”. AI adresserar så många områden idag så det är bättre att lösa viktiga problem eller att exploatera stora möjligheter än att titta snävt på till exempel konkurrenters användning av AI.

Och om man är en lite mindre organisation, med begränsade medel? Har du några exempel på bra och spännande samarbeten mellan mindre, offentliga organisationer som gått ihop för att titta på AI eller automatiseringslösningar?
Svensk offentlig sektor har tyvärr inte kommit så långt inom AI. De stora myndigheterna gör en del och har också vissa samarbeten. Det gäller också större regioner. Vad gäller de mindre organisationerna verkar de snarare köpa mer färdiga lösningar för till exempel stödprocesser snarare än att samarbeta för att stödja kärnprocesser.

Man ser ju ofta spännande och roliga exempel på hur AI kan användas i, mer eller mindre, seriösa sammanhang. Ett exempel är ”Alpha Go” från 2017 – En dokumentär om hur en AI tävlar mot världseliten i det östasiatiska spelet Go – (Klicka här för trailer) – Har du sett den själv? Om inte – gör det! Men har du några exempel på hur AI använts i underhållningssyfte?
Jo, jag brukade rekommendera dokumentären då den var ny. Visst är det fascinerande att t ex se hur vi människor reagerar när vi inte tänkt att en maskin kan lösa ett problem bättre än vad vi kan själva. Det är ju också spännande att Alpha Zero som inte tränades genom att spela mot människor något år senare slog Alpha Go. Ett annat exempel i underhållningsbranschen är Netflix. De har under flera år använt AI för att rekommendera filmer. Det visar sig att AI ofta rekommenderar dokumentärer till människor som tittat mycket på action-filmer och dessa människor fortsätter ofta med fler dokumentärer. Man skulle kunna säga att AI ”sticker hål på filterbubblan”. På motsvarande sätt fungerar Discover Weekly på Spotify. Man kan få anledning att lämna sin komfortzon.

Sist men inte minst – du medverkar ju som talare på Automatisering & AI 14-15 maj 2019 i Stockholm. Vad tycker du ska bli roligast och mest intressant?
Roligast för mig är alltid att möta nya människor. Det är ett så fantastiskt intresse för AI och alla tycks komma med nya idéer om hur de kan använda AI i sin organisation. Jag slås ofta av hur relevanta dessa idéer är. Så jag ser verkligen fram emot det!

Spännande? Eller hur! Vill du läsa mer om Göran Lindsjö, Vesa Hagström (CIO på Finska Migrationsverket) och alla andra intressanta talare på Automatisering & AI, klicka här:

RPA_talarbild_vt19

 

Oskar Norlander
oskar.norlander@summitandfriends.se

Oskar_Norlander