I veckans blogginlägg tar jag ett snack med Paul Davidsson, E-strateg på Hörby kommun. Paul har lång erfarenhet av att arbeta med det digitala, från bland annat Tetra Pak, Atea och Kristianstads kommun. I Hörby, där Paul alltså är nu, har man blivit uppmärksammade runt om i landet för sitt digitaliseringsarbete i kommunen. Bland annat var man först ut i Sverige med tillsynsrobotar i hemtjänsten, någonting som till stor del har tagits väl emot.

Paul Davidsson

Hörby kommun_hemsida

“Det sker ett språng i Sverige just nu, man börjar verkligen använda sig av tekniken på riktigt”

Hej Paul!

Hur kan ni som är en relativt liten kommun arbeta så innovativt inom så många områden?
Det är många faktorer som påverkar det. Vi har en politisk vilja att utveckla verksamheten bland annat genom digitalisering, vi har en Socialchef som brinner för att utveckla vår verksamhet och göra livet gott att leva för våra medborgare, jag är hyfsat kunnig på digitaliserings- och verksamhetsfrågor och vi har många medarbetare som ser nyttorna med den digitala transformationen.

Som jag nämner här ovan så är till exempel ert arbete med robotar i hemtjänsten mycket omtalat. Hur börjar man ett sånt strategiarbete och vad är viktigt att tänka på när det kommer till implementeringsfasen?
Ja, om du tänker på Giraff så har den fått mycket uppmärksamhet. Men vi har också läkemedelsrobotar och olika slags interaktiva ”husdjur” som man kanske kan kalla robotar, även om jag egentligen menar att detta inte är robotar i dess riktiga mening.

Vi har ingen särskild strategi kopplad till dessa implementeringar, dock har vi vetskapen att våra äldre har ett åldersspann på 40 år. Vi hanterar inte en 41-åring på samma sätt som en 1-åring, men av någon outgrundlig anledning ska alla äldre hanteras på samma sätt oavsett ålder. Jag tycker det är fel och därför har det varit viktig för oss att kunna erbjuda en palett av olika välfärdstekniker, att kunna erbjuda en personcentrerad vård och omsorg.

Det är viktigt att våga, att ha modet att prova utan att alltid veta allt. Visst, det blir fel ibland men då har man förhoppningsvis lärt sig en hel del under resan. Om vi inte vågar bjuda upp till dans med nya innovationer så kommer näringslivets intresse för den kommunala vården att svalna och vi kommer att får svårt att lösa uppgiften framöver.

Vad tycker du är den enskilt viktigaste faktorn för att lyckas med digitaliseringen och varför?
Att inte se digitaliseringen som en IT-fråga eller ett projekt, det är verksamhetsutveckling på daglig basis. Punkt slut!

När det kommer till strategiskt digitaliseringsarbete, finns det någonting du tycker att ni i Hörby gör bättre än många andra kommuner i Sverige? Och, se så nu, var inte så blygsam!
Nu vet jag inte hur andra kommuner arbetar med sitt strategiska digitaliseringsarbete, så om vi är bättre – det får någon annan avgöra. Men vi har bestämt oss, vi har organiserat oss och vi har en strategi som sträcker sig sex år fram. Strategin kompletteras varje år med en handlingsplan som realiserar den, vi undviker att krångla till det och vi har modet att prova. Sen tycker vi att det är kul att delta i olika nationella sammanhang och berätta om vårt arbete, vi vet att framgång föder framgång.

Du som har erfarenhet från både privat och offentlig sektor, samt större och mindre organisationer – är det någonting du tycker överlag fungerar bättre på digitaliseringsfronten i mindre organisationer? Varför?
Snabbare beslutsvägar är mitt svar, vi orkar inte krångla till det.

Till sist – du som medverkar som talare på Digitala Strategidagarna Offentlig Sektor 9 maj 2019 – Vad ser du mest fram emot?
Att få lyssna på de andra talarna och utvecklat ytterligare samt att själv få inspirera andra.


Vill du höra mer från Paul och alla andra spännande talare? Kika in på:

Digstrat_talarbild_vt19