Jag hade förmånen att få ställa lite frågor till Jonas Hemgren, IT-manager på Hemnet och en av talarna på höstens Digital Workplace Summit, för att djupdyka lite mer på ämnet publika moln. Nedan får ni en liten insyn i hur Hemnet har resonerat i sitt arbete mot den digitala arbetsplatsen och vilka lärdomar de har dragit.


Kan du lite kort beskriva vem du är och vilken roll du har på Hemnet idag?

Jag har jobbat på Hemnet sedan början av 2017 med ett fokus på långsiktiga och användar-fokuserade lösningar där målet är “It just works”. Min bakgrund är som IT-tekniker, främst på Qliro Group. På Hemnet är det mitt ansvar att allting tekniskt rullar på kontoret. Inom allt från att assistera med krånglande datorer upp till strategiska beslut om vilka system vi ska använda så drivs jag av och tycker det är väldigt givande att få jobba med att förbättra mina kollegors vardag!

Idag pratas det mycket om molnet i alla olika former, publikt, privat, hybrid osv. Hur ser det ut för er på Hemnet och varför har ni valt att ha den strukturen ni har?

Hemnet har en uttalad strategi där vi använder det publika molnet och SaaS för så mycket som möjligt. Detta kommer från att vi inte vill lägga tid och resurser på sådant som inte är vår core business. Att vi valt just det publika molnet beror på att det finns många fördelar i form av skalbarhet, transparens, interoperabilitet, mobilitet och öppen konkurrens för att nämna några.

Vad är de största fördelarna med att ha valt det publika molnet enligt dig?

Som ett litet men växande bolag har vi på grund av flexibiliteten i SaaS tjänster kunnat erbjuda våra anställda verktyg som tidigare varit begränsade till några få av de största företagen i världen. Att kunna växa med de verktyg vi valt utan att behöva köpa stora licenspaket sparar inte bara pengar, det också trygghet i att vi aldrig kommer behöva kontakta en säljare när vi får en ny medarbetare.
Samtidigt får vi en större säkerhet i att dessa verktyg fungerar eftersom vi är långt från den största kunden. Om Slack ligger nere för oss, så ligger det även nere för en kund med 5000 seats. Samma gäller alla SaaS tjänster, och detta tror jag är en underskattad fördel med det publika molnet.

Vilka är de största utmaningarna med att välja publika molntjänster?

Att inte ha en roadmap, fast kontaktperson eller möjligheten att påverka utveckling av features är frustrerande. Många stora SaaS tjänster får man ta som de är och anpassa sig till hur de fungerar.

I vilket skede står Hemnet idag kopplat till er molnresa mot en digital arbetsplats?

Vi ligger långt fram i att digitalisera våra arbetsflöden. En del av detta kommer från att Hemnet länge haft en Cloud-first strategi utan att behöva dras med legacy applikationer. En annan del är att Hemnet varit en liten organisation och därför från början av det publika molnet kunnat använda just den á la cart eller kuvert-baserade prissättning på SaaS tjänster som större företag vänder sig emot till vår fördel.

Vilka har varit de största lärdomarna från arbetet som ni har gjort?

Att flytta till det publika molnet innebär att anställda måste anpassa sig vilket kan vara svårt för alla. I det långa loppet är det dock mer än värt mödan, eftersom de beteenden och arbetssätt som förändras oftast blir snabbare, smidigare, och lättare.

Var lägger ni ert fokus framåt och vad kommer bli viktigt för att ni ska kunna nå dit?

Vi fokuserar just nu på ett omfattande säkerhetstänk. Detta omfattar vanliga faktorer som kryptering, backups, och behörigheter. Men även andra grepp som data förlust genom brist på organisering, och att hitta sätt att göra det enkelt för anställda att ha en bra personlig säkerhet.

Slutligen, vad ser du mest fram emot på Digital Workplace Summit?

Jag ser fram emot att träffa andra med samma utmaningar som jag, att höra och diskutera lösningar på problem som uppstått.

Stort tack Jonas för att du tog dig tiden att svara på mina frågor, jag ser verkligen fram emot att ha med dig på scen i höst.

Tack själv, det ser jag också fram emot!


Jonas kommer du ha möjlighet att lyssna på och träffa under Digital Workplace Summit i Stockholm den 20 november.

Missa inte det! 

Digital Workplace Summit