Utan någon egentlig förvarning släppte Microsoft i förra veckan tjänsten ”Teams” som i några veckors tid har pratats om att bli den nya ”Slackdödaren”. Slack har under några år vuxit och kommit att bli en av de riktigt stora verktygen när det kommer till Social Enterprise och Collaboration med över 4 miljoner dagliga användare.

Nu har alltså Microsoft lanserat Teams och det kommer att ta ett tag innan Teams har landat på marknaden innan vi kan utkristallisera hur detta kommer påverka redan befintliga aktörer inom Social Enterprise såsom Slack, Yammer, Workplace by Facebook etc. Jag har bara hunnit testa Microsoft Teams under en kortare sessioner och det är för tidigt att uttala mig. En ytterligare tanke till denna lansering är att detta kanske skulle komma att slå ut Yammer som Microsoft tidigare köpt upp, men uppdateringar fortsätter även att komma till Yammer vilket tyder på att detta nog inte verkar vara fallet. En annan fråga som också diskuteras och som jag bara slänger ut är vad som kommer hända med Sharepoint nu?

Slacks respons på ”Slackdödaren”:

Jag vet inte om alla sett det men som svar på den nya Slackdödarens lansering (Microsoft Teams) skrev Slack bland annat en helsida i New York Times som svar på den lanseringen. I artikeln gratulerar de Microsoft till lanseringen och menar på att de är glada att äntligen få lite konkurrens. Slack skriver även att det kommer krävas mer än att bara lista Slacks features för att få slutanvändarna att älska och driva engagemang. Jag väljer att ej kommentera detta J

Den nya tekniken skapar oändligt med möjligheter inom den digitala arbetsplatsen. Det finns många bra plattformar, appar verktyg, aktörer som bland annat Microsoft, Workplace by Facebook och Google for Work som har börjat etablera sig på marknaden men också mindre aktörer såsom Sitevision, Spintr och Bool mfl. vilket är positivt. Det gör dock att det blir mer komplicerat att som företag välja plattform och verktyg för intranät och digitala arbetsplatser. Själv välkomnar jag konkurrensen, för konkurrens fungerar som en katalysator till utvecklingen kring den digitala arbetsplatsen och intranätet.

Se Slack och Microsoft live på Digital Workplace Summit den 22 november:

Den 22 november är det dags för nordens största event om den Digitala Arbetsplatsen, Digital Workplace Summit med flera hundra deltagare. Både Microsoft och Slack kommer att vara där och tala på scen. Då får du höra mer kring deras syn på detta, Slack vs Microsoft. Utöver detta kommer diskussioner och föredrag att hållas för att underlätta för dig i dina/era tankar kring den digitala arbetsplatsen och intranät med teman under dagen såsom UX, Dokumenthantering, Digital Arbetsplats Strategi, Engagemang, Projektmetodik, Collaboration etc.

Let the games begin!

 

Läs mer på Digital Workplace Summit!