Det är få saker som är lika heta och omtalade som artificiell intelligens just nu. Men hur många vet vad det innebär, både i teorin och praktiken? Vilka exempel på tillämpning finns det redan idag? Och vad kan vi förvänta oss i framtiden på kort och lång sikt? Vilka är riskerna? Och möjligheterna? Bör vi vara rädda?

Detta blogginlägg innehåller  tips på program, artiklar, böcker och podcasts för dig som bättre vill förstå vad AI är och vad det kommer innebära både för dig, din organisation, samhället i stort och kanske till och med hela mänskligheten…

 

Skärmavbild 2018-08-30 kl. 16.35.11

 

 

 


SVT: VETENSKAPENS VÄRLD
De smarta maskinernas tid

Hur intelligens kan en maskin bli och hur oroliga ska vi vara för att förlora kontrollen över maskinerna vi har skapat?

 

Skärmavbild 2018-08-30 kl. 16.50.47

 

 

 

 

SVT: IDÉVÄRLDEN
AI – ett hot mot mänskligheten?
En talkshow med ledande experter som diskuterar om huruvida AI är ett hot mot mänskligheten när maskinerna blir smartare än människan.

 

Skärmavbild 2018-08-30 kl. 16.58.10

 

 

 


TED-TALK MED SAM HARRIS
Vi har ännu inte börjat brottas med de problem som följer med skapandet av någonting som kan komma att behandla oss på samma sätt som vi behandlar myror…

 

Skärmavbild 2018-08-30 kl. 17.07.42

 

 

 

 


PODCAST: AI-PODDEN
Med Daniel Akenine som gäst
Vad ska vi använda AI till och på vilket sätt? Hur kommer artificiell intelligens förändra människor och vårt beteende? Intervju med Microsofts teknik- och säkerhetschef Daniel Akenine.

 

Skärmavbild 2018-08-30 kl. 17.15.54

 

 

 

 


BOK AV NICK BOSTROM
Superintelligens: vägar, faror, strategier
Nick Bostrom utforskar hur långt bort en framtid med självtänkande maskiner verkar vara och diskuterar vilka existensiella utmaningar mänskligheten då kan ställas inför.

 

Skärmavbild 2018-09-05 kl. 15.01.59

 

 

 

 


BOK AV MAX TEGMARK
Liv 3.0 – att vara människa i den artificiella intelligensens tid
Prisad bok som hyllats av såväl Elon Musik som Stephen Hawking där Max Tegmark på ett insiktsfullt och lättillgängligt sätt guidar dig igenom vilka konsekvenser som AI kan tänkas få framöver.

 

Skärmavbild 2018-08-30 kl. 17.17.30

 

 

 


RAPPORT AV VINNOVA
AI i svenskt näringsliv & samhälle
Vinnova har på uppdrag av regeringen gjort en analys av utveckling och potential för artificiell intelligens i Sverige, både inom privat näringsliv och offentlig sektor.

 

Skärmavbild 2018-08-31 kl. 11.13.42

 

 

 

SR: GODMORGON VÄRLDEN
AI – hot eller möjlighet?
Vilka egenskaper är det som efterfrågas hos människor som vill in på arbetsmarknaden i framtiden när AI-datorerna numera har fått allt större inflytande där?

 


Konferensen Automatisering & AI – Offentlig Sektor den 7-8 november är för dig som är intresserad av hur RPA och AI kan användas i offentlig verksamhet, både för att effektivisera befintliga processer och för att skapa helt nya möjligheter.

Här får du ta del av best practice från myndigheter och kommuner med erfarenhet av automatisering och AI. Du får även lyssna på exempel från privat sektor, chansen att ställa frågor till en av Sveriges ledande AI-experter och medverka i en interaktiv övning under ledning av SKL, med fokus på att göra business case inför ett eventuellt RPA-införande.

Läs mer om konferensen och boka din plats på hemsidan.

Skärmavbild 2018-08-31 kl. 11.40.25