Utifrån EU:s så kallade webbtillgänglighetsdirektiv har riksdagen beslutat om en ny lag. Det innebär att webbplatser och appar i offentlig sektor ska göras mer tillgängliga för användare, särskilt personer med funktionsnedsättning. Det betyder i praktiken att till exempel videoinspelningar ska vara textade och syntolkade, och att hjälpmedel som bland annat skärmläsare ska kunna användas. Även innehåll i PDF-filer och innehåll som myndigheterna sprider genom till exempel sociala medier kan beröras.

Pär Lannerö

“På Metamatrix jobbar Pär Lannerö som expert inom webbtillgänglighet. Tidigare har Pär varit projektledare för webbriktlinjer.se på Post- och telestyrelsen. Under vårens konferens Digital Administration så kommer denna herre förklara mer om vad Eu:s direktiv betyder för er inom Offentlig Sektor. Hur blir omställningen till användarnas fördel och värdefull för verksamheten.
Jag kontaktade Pär för att ställa några frågor så här en och en halv månad innan Dig.Adm”

Du Pär, vad skulle du säga är en av dom största farhågorna för offentlig sektor när det kommer till EU:s direktiv för webbtillgänglighet?
Den största farhågan hos myndigheterna är nog att inte hinna klart med förberedelserna i tid.

Har du något exempel på verksamheter som lyckats väl med förändringsarbetet?
En automatgenererad tillgänglighetsgranskning av 617 offentliga webbplatser finns här. De som har bra testresultat i den borde ha gjort åtminstone en del bra – men kom ihåg att det finns mycket stora luckor och brister i automatiska granskningar. Tyvärr har jag inte underlag för någon mer heltäckande bedömning.

Vad i förändringsarbetet till att följa dessa direktiv skulle du säga är viktigast för att lyckas?
Även om lagstiftningen pekar på standarder och checklistor så skulle jag nog vilja säga att lyhördhet för användarna är viktigast. Om myndigheten låter verkliga användare testa sina digitala tjänster och snabbt rättar till de problem som användare rapporterar in så tror jag att de kan minimera både besvär för användare och juridiska processer.

Har du något tips som deltagarna under Dig-Adm kan fundera på/eller kika in sig på, innan konferensen för att hitta rätt frågor att ställa i slutet av ditt tal?
Läs grunderna om webbtillgänglighetsdirektivet på webbriktlinjer.se.
Få en känsla för betydelsen av tillgänglighet genom att prova att navigera på din sajt med bara tangentbord, eller lyssna med en skärmläsare (exempelvis VoiceOver, Talkback eller Narrator – någon av dem finns nog redan i din dator eller mobil), eller använd en simulator på webbriktlinjer.se

“Om du fick välja vilken fråga du vill inom ämnet EU;s Webbtillgänglighetsdirekiv som någon skulle ställa till dig, vilken skulle det vara?
Hur kan vi dela med oss till varandra när vi gjort något bra, och hur kan vi hitta
andra som är villiga att dela med sig?”
“Svar på denna fråga kära vänner får ni den 6 mars, be there or you`ll never know”


Läs mer om de andra spännande talarnas talarpass här: 

 

digadm_vt19_talarbild1